Wat is er mooier dan genieten van je werk, genieten van alles wat je kan leren en steeds weer uitdagingen aan te gaan.

Jonge kinderen leggen daarvoor al de basis. Ze spelen, ze zijn nieuwsgierig, ze nemen risico’s en leren daar veel van. Ze gaan daarvoor ook naar school, waar ze veel vaardigheden leren die hun wereld groter maakt.

Maar iedereen weet ook dat sommige kinderen vastlopen.  De basis voor een leven lang met plezier leren en werken komt in gevaar.

Bij Mijn-studie Spot beginnen we dus samen aan een zoektocht naar dat plezier, die zin in leren.

Waar ben je goed in? Waar geniet je van en wat maakt dat je weer nieuwsgierig wordt en risico’s durft te nemen. We doen spelletjes waar je van leert om eerst heel goed te kijken. Of waar je van leert dat als je geduldig bent en nadenkt over de volgende stap, je succes hebt en je fijn gaat voelen.

Daarover praten we dan, wat gebeurde er precies, wat deed je en hoe voelde dat, om te zorgen dat kinderen zich bewust worden van wat er gebeurt tijdens het leren en werken.

En echt waar, meestal is er maar weinig echte ‘bijles’ voor de schoolvakken nodig om een leerling weer helemaal op de rails te krijgen, met zelfvertrouwen, met zin in de toekomst.

Het afgelopen half jaar is er door alle kinderen die naar Mijn-studie Spot komen weer met veel plezier en keihard gewerkt. Ze gaan allemaal op hun eigen manier en eigen tempo vooruit. Dat is te zien aan de manier van werken, maar ook te zien in de toets resultaten op school.

Reken kinderen niet af op wat ze niet kunnen of waar ze moeite mee hebben. Daar is nog nooit iemand beter van geworden. Waar kinderen wel van opbloeien is aandacht voor hun talenten, voor hun interesse en passie.

En vanuit die sterke kant worden vanzelf alle ‘gebreken’ ook minder ernstig.

Els Groot
Remedial Teacher Mijn-studie Spot